Kerékpártúra a Kárpátokban – 4 nap/3 éjszaka

Időpont: tetszőleges

A kerékpártúra nehézségi szintje: közepes nehézségű

Létszám: 10-15 fő

Kárpátaljai túránk igazi felfedezőknek való csemege! Utazásunk során betekintést nyerünk nem csak a tájegység történelmi múltjába, hanem természeti kincseibe is, amelyek talán még kevésbé ismertek a magyar túrázók körében. Huszt és Munkács várai mellett kerékpárral fedezzük fel a Vereckei-hágót és környékét, majd eltekerünk a Szinevéri Nemzeti Parkba, ahol egy rövid gyalogtúrát is teszünk a hegyek között. Itt igazi vad világ vár ránk, kevésbé kiépített ösvények és szinte érintetlen erdőségek. Utunk során kis falvak között kerekezünk, ahol számos helyen megtekintjük a kárpátaljai faépítészet remekeit, kis lakóházak és több száz éves fatemplomok formájában. Aki járt már ezen a vidéken, annak is különleges élmény két keréken felfedezni ezt a vidéket!

1.nap

    Utazás, munkácsi városnézés (Budapest-Munkács-Volóc). A reggeli órákban indulunk Budapestről, hogy autóbuszunkkal Munkácsra utazzunk. Egy kis sétát teszünk a városban, majd megtekintjük a várat, amely Zrínyi Ilona vezetése alatt, az 1685–1688 közötti években a hősiesen ellenálló várőrség a végsőkig védelmezett a Rákóczi-szabadságharc idején. A vár Kárpátalja egyik legjelentősebb műemléke, és minden magyar szívet megdobogtat. Innen még a délutáni órákban továbbutazunk a Vereckei-hágótól nem messze található varázslatos fekvésű Volócba, ahol egy újonnan épített hotelben lesz az aznapi szállásunk.

2.nap

    Volóc-Vereckei-hágó (841 m) busszal, Vereckei-hágó – Alsóverecke – Volóc – Fülöpfalva – Iszka – Vízköz kerékpárral (táv: 52 km)Közös reggeli után buszba ülünk és egészen a híres Vereckei–hágó (841 m) tetejéig utazunk, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a környező hegyekre. Ezen az ősidők óta használt úton törtek be őseink, a honfoglaló magyarok 895-ben és foglalták el a Kárpát-medencét, hogy itt telepedjenek le. Miután kigyönyörködtük magunkat, felszereljük a kerékpárokat és nekivágunk a lejtőnek! Hatalmas zöld legelők, szénaboglyák és fenyvesek között gurulunk, itt-ott tehenek keresztezhetik utunkat. Egészen Volócig ereszkedünk vissza ahol nem a tekerésre, hanem csak arra kell figyelnünk, hogy a nézelődés közben ne felejtsünk el időnként fékezni. Fényképezésre is lesz bőven lehetőség útközben! Volócon tudunk ebédelni, majd tovább tekerünk, hogy az Ökörmezői járás még kevésbé ismert és turisztikus szépségeit fedezhessük fel. A kárpátaljai egyedülálló fatemplomokból láthatunk néhányat (Iszka, Fülöpfalva, Repenye), ha szerencsénk van belülről is megtekinthetők. Ezeket a 2-300 éves építészeti csodákat a fában gazdag vidékeken népi ácsmesterek készítették olyan stílusban, amely csak erre a vidékre jellemző. A nap végén visszatérünk busszal Volócra a tegnapi szálláshelyünkre.

3.nap

    Volóc – Szinevéri-tó busszal (989 m), Szinevéri-tó – Felsőszinevér – Alsószinevér – Alsókalocsa – Kövesliget – Huszt kerékpárral (táv: 71 km)Reggeli után busszal utazunk keresztül a tegnapi tájakon, majd átvágunk a Szinevéri-hágón egy még szebb völgybe, egészen Alsószinevérig, majd a Talabor-patak mentén lassan emelkedve hamarosan elérjük a Szinevéri Nemzeti Park bejáratát! A patak mentén Felsőszinevérig, majd onnan a Szinevéri-tóig kárpátaljai utazásunk egyik leglátványosabb útját tesszük meg. Hatalmas fenyvesek, vad patakok és állatok mindenütt. Igazi érintetlen természet! Teszünk egy rövid túrát a tó partján, majd ismét nyeregbe pattanunk, és a Nemzeti Parkot elhagyva, a Talabor mentén szépen lassan leereszkedünk Kárpátalja alacsonyabban fekvő régiói felé, egészen a Tiszáig. Út közben Felső- és Alsókalocsán is megállunk és megtekintjük a fatemplomokat, amelyek szintén több száz évesek. Alsókalocsa után egy hatalmas víztározó mellett haladunk el, majd lassan ellaposodik és kisimul a táj, búza és kukoricamezők váltják egymást, kicsit a forgalom is megnövekszik. Huszt városáig kerekezünk, ami a mai napunk célállomása. Itt elfoglaljuk szállásunkat, és ha még marad időnk, egy rövid sétával bejárjuk a belvárost, megtekintjük a Huszti várromot, amiről Kölcsey Ferenc híres Huszt című verse szól.

4.nap

    Beregszászi városnézés, utazás haza (Huszt-Beregszász-Budapest)Az utolsó napunkon délelőtt buszba szállunk és Beregszászra utazunk, a kárpátaljai magyarság szellemi, kulturális és gazdasági központjába, ahol még mindig a magyarok vannak többségben, és a belvárosban több patinás épület, múzeum tanúskodik a város gazdag történelméről. A déli órákban buszba szállunk és elindulunk hazafelé, Budapestre.
 Utazás:
    18 fős busszal utazunk Budapesti indulással, egy megállóval Nyíregyháza közelében. Ha valaki ezen az útvonalon szeretne felszállni, azt is megoldjuk. Oda felé Munkácson át Volócig utazunk busszal, vissza felé pedig Husztról Munkácson át utazunk haza, Magyarországra.

Szállás:

    a túra szállásai közép kategóriás hotelekben lesznek, 2 ágyas szobákban. A szállásokon reggelit is kapunk.

Étkezés:

    a túra ára tartalmazza a reggeliket is, így ezzel nem lesz gondunk. A további étkezéseket mindenki maga oldja meg, lesz lehetőség út közben kisebb éttermekben vagy élelmiszerboltban feltölteni a készleteket és jól lakni. Jellemzően sok helyen találunk út széli éttermeket, kocsmákat, így ezzel nem lesz gond. Kérés esetén a kísérőbusz is bevásárol nekünk. A napi túrákra azért érdemes szendviccsel és innivalóval (minimum 1 liter/nap/fő) készülni.

Csomagszállítás:

    a túra során a csapatot kísérőbusz követi, amely minden résztvevő csomagját szállítja, így nekünk csak a napi cuccot kell a kerékpárral vinnünk. Kérés esetén a sofőr bevásárol nekünk illetve ha valaki egy nap pihenni szeretne, akkor tud a buszban is utazni.

Kerékpár:

    saját vagy bérelhető.

Részvételi díj:kérje árajánlatunkat

Ruházat:

      esőkabát
      esőnadrág (ajánlott)
      strapabíró és sportos túraruházat
      kényelmes cipő
      meleg ruha hidegebb időre

Felszerelés:

     útlevél
     kerékpáros bukósisak
     kerékpáros kesztyű
     kerékpáros lámpa
     napszemüveg
     napvédő krém
     kulacs
     kerékpáros táska (irodánk tud biztosítani, kérjük jelezd ha szeretnél)
     kisméretű hátizsák a városnézésekre
     elemlámpa/fejlámpa

Figyelem! Az utazáshoz érvényes útlevél szükséges, vízum nélkül.