Szilveszteri utazás – Kárpátalja

Kevesen tudják, hogy Székelyföld mellett Kárpátalján, a Beregi-járásban található a másik olyan tömbmagyar terület, ahol mintegy 50 településen szinte kizárólagosan honfitársaink élnek. Ők különösen nehéz helyzetbe kerültek most, mert nem elég a pénzromlás, és az elhúzódó válság okozta egyéb nehézségek, mindennek tetejébe a turizmus – ami nagyon sok családnak jelentett eddig megélhetést – is drámai mértékben visszaesett. Pedig nincs mitől félni: a Tiszahát több, mint 1000 km-re van a konfliktuszónától, és semmiféle veszélytől nem kell itt tartanunk. Helyette mire számíthatunk? Végtelen vendégszeretetre, nagyon minőségi szálláshelyekre, elképesztően gazdag vendéglátásra, és életre szólóan emlékezetes óévzáró napokra, melyekből erőt meríthetünk a teljes 2017-es esztendő során! Biztosan nem fogja megbánni senki, aki belevág ebbe a páratlan élményeket ígérő, csodálatos kalandba! Megjárjuk a Vereckei-hágót, elmegyünk Munkács és Huszt várához, részt veszünk hagyományos disznóvágáson, és zenés mulatsággal fejeljük meg az év utolsó napjait.

1.nap

    7 órakor indulás Budapestről a Hősök teréről. Magyarország (Budapest-M3-Nyíregyháza) – határ (Beregsurány-Asztély). 14.30 körül érkezünk meg Munkácsra, ahol megtekintjük Zrínyi Ilona várát, a munkácsi várat és a gyönyörűen felújított belvárost (Rákóczi-ház, Munkácsi Mihály szülőházának helye, Városháza). Innen szálláshelyünkre, Nagymuzsalyra utazunk vissza, fogadás (tepertős pogácsa, házi pálinka), szállás elfoglalása, ismerkedés a házigazdákkal, meleg vacsora.

2.nap

    Reggeli után hagyományos disznóvágás, fogópálinka, pörzsölés szalmával, hagymásvér, májashurka, forralt bor, forró tea. Miután mindenki jóllakott, Beregszászra, a kárpátaljai magyarság kulturális fővárosába látogatunk, ahol városnézés és piacolási lehetőség után megtekintjük a rendkívül gazdag Beregvidéki Múzeumot (Bethlen-kúria), a gyűjtemény létrehozója, a nagyszerű előadó, Sepa János vezetésével. Innen Nagyberegre látogatunk, ahol betekintést nyerhetünk a méltán híres beregi szőttesek történelmébe és készítésének fortélyaiba. Átadjuk a nagyberegiek (és a nagymuzsalyiak) számára gyűjtött adományainkat. Vásárlási lehetőség után visszatérünk a szálláshelyünkre, ahol meleg vacsora vár minket.

3.nap

    A szilveszterre mivel is hangolhatnánk jobban, minthogy a magyarság legszentebb helyén énekeljük el nemzeti imánkat, azon a magyar földdarabon, ahol most testvéreinknek legnagyobb szüksége van a Jóisten figyelmére. Isten, áldd meg a magyart! Irány tehát a Vereckei-hágó, ahol rövid séta után jutunk fel az emlékműhöz. Amennyiben a hóviszonyok nem teszik lehetővé a látogatást, akkor a gyönyörű Ungvárra utazunk, ahol vár- és városnézés lesz a program. Visszatérve a Beregvidékre borkóstoló-lehetőségünk lesz a kúria több száz éves pincéjében az egykor messze földön híres beregvidéki borok legjavából (fakultatív program, ára 2.000 Ft/fő borkorcsolyával. A kostolót kihagyók közben visszatérnek Muzsalyra).19 órától szilveszteri program sokfogásos vacsorával és hajnalig tartó zenés mulatság, helyiekkel közösen.

4.nap

   Reggeli után részvételi lehetőség a nagymuzsalyi újévi istentiszteleten. 11 órai indulás után ellátogatunk Husztra, ahol a huszti vár ormán (fél órás gyaloglás után jutunk fel) Kölcsey merengő verse jut majd eszünkbe, és talán el is gondolkodunk majd, mit hagytunk magunk mögött, és mire számíthatunk magunktól “idén”. A gyönyörű huszti református templom 14. századi falai között folytathatjuk elmélkedésünket, majd Tiszaújlak és a Turul-emlékmű érintésével hazautazunk. Érkezés Pestre 20 óra körül.

Ellátás:

     – 3 bőséges reggeli, és 3 meleg vacsora
     – Disznóvágáson fogópálinka, hagymásvér, hurka, forralt bor, forró tea;
     – Szilveszteri svédasztalos vacsora(hidegtálak, salláták, sütemények, éjfél után korhelyleves, kocsonya) korlátlan ételfogyasztással, fogadóitallal, pezsgővel az asztalokon
     – Szilveszteri italfogyasztás (sör, bor, rövidital, éjfélkor pezsgő)

Szállás:

    falusi turizmusban, magyar családoknál, 2 ágyas, különbejáratú szobákban

Az ár tartalmazza:

    Utazást, honismereti vezetést, félpanziós ellátást benne disznóvágással, szállást, szilveszteri mulatságot sofogásos vacsorával, mulatós zenével.

Az ár NEM tartalmazza:

     belépőket (kb. 1500 Ft), biztosítást, napközbeni étkezéseket.
     Egyágyas felár: 9.000Ft
       Gyermek Kedvezmény (12 év alatt):9.000Ft
       Csoportos Kedvezmény: 5%
       Családi Kedvezmény: 5%

Figyelem! Az utazáshoz érvényes útlevél szükséges, vízum nélkül.