Árpád Népének Útján

Időpont: 2016. szeptember 01-06. (Csütörtök – Kedd)

Részvételi díj: 59.000 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

    Utazást, szállást, honismereti vezetést, bőséges félpanziós ellátást, magyar és ruszin élőzenés, néptáncbemutatóval fűszerezett esteket a Beregvidéken illetve Körösmezőn; népművészeti bemutatót Nagyberegen, terepjáró-teherautós túrát a Tisza-forráshoz.
    Az részvételi díj

nem tartalmazza:

      A napközbeni étkezést és a belépőket (a túra során összesen kb. 3 ezer Ft), valamint a benei fakultatív borkóstolót (1600 Ft / fő).

Út jellege:

          Természet, Gasztronómia, Hagyományőrzés, Történelem, Kulturális utazás

Útvonal:

             Budapest (garantált transzfer Székesfehérvárról)-Miskolc-Sárospatak

Utak indulása:

             Budapest, Székesfehérvár, Szeged, Szolnok, Miskolc, Győr, Debrecen, Nyíregyháza, Kecskemét, Vác, Zenta, Veszprém

Különleges élmények a magyarok, bojkók, huculok földjén! Ínyenc kalandok: magyar és ruszin élőzenés, néptáncbemutatóval fűszerezett estek; borkóstoló a Beregvidéken; az ukrajnai népművészet mesterének bemutatója, terepjáró-teherautós túra a Tisza-forráshoz; Kárpátalja legszebb vízesése (Sipot); Ukrajna legmagasabban fekvő tava, a Szinevéri-tengerszem; egy hagyományőrző ruszin falucska csodái; az áttörhetetlen Árpád-vonal bunkerei; időzített bomba Aknaszlatina alatt; Európa közepe; világbajnok művészkerékpár bemutató; Tisza összefolyás Rahón; ezeréves határ a Tatár-hágón és a Vereckei-hágón; a ruszin kosárfonás fővárosa; Tisza-Borzsova torkolat; 400 éves toronyóra Mezőváriban…

1.nap A Báthoryak ősi fészkétől a Beregvidékre

             Reggel 7 órakor indulunk Budapestről Nyíregyháza (M3) irányába. Első megállónk Nyírbátor. Az Erdélynek három fejedelmet is adó Báthory család ősi fészkébe látogatunk, melynek a középkorból fennmaradt műemlék épületei messze földön híresek: a késő gótikus stílusban épített református templom, az erdélyi stílusban készült fa harangtorony, a barokk stílusban átépített minorita templom és kolostor, valamint a reneszánsz Báthory Várkastély. A műemlékeket összekötő várostörténeti sétányon a Báthory család mondáit megelevenítő szoborcsoportokat is megtekinthetjük. Beregszászona sok magyar vonatkozású épület, templom, emléktábla mellett a Bethlen-kúriában (Grófudvar)működő helytörténeti múzeumot tekintünk meg, Sepa Jánosnak, a Beregvidéki Múzeum igazgatójának lebilincselő kalauzolása mellett. Fakultatív borkóstolót ajánlunk az első világháborúban olasz hadigfoglyok által a sziklába vájt benei Parászka-pincében. A színmagyar tiszaháti településenNagymuzsalyon nagy szeretettel és nagyon gazdag vacsorával várnak minket.

2.nap Rákóczi és Zrínyi Ilona nyomában Munkácson; Beregvár; „Málenykij robot” emlékpark Szolyván; Vereckei-hágó

             Reggeli után Munkácsra megyünk. A Munkácsi Vár meglátogatása után belvárosi sétát teszünk, amely érinti többek között a Rákócziak Fejér Házát is. Beregváron Kárpátalja legszebb kastélyához, a Schönborn-kastélyhoz látogatunk. Továbbutazva Szolyván a kárpátaljai, szovjet hatóságok által elkövetett magyar és német ellenes népirtásra emlékezünk az egykori gyűjtőtábor helyén, ahol több ezer, Kárpátalja valamennyi településéről származó magyar férfi neve olvasható a siratófalon. Koszorúzás és csendes főhajtás után a honfoglaló magyarok által is használt úton, a Keleti-Beszkideken át felmegyünk a Vereckei-hágóra, a honfoglalás-emlékműhöz. Szállásunk szállodában lesz a Sipot-vízesés közelében, Volócon.

3.nap A bojkók földjéről, a Kraszna-havasokból Máramarosba

             Ukrajna legszebb vízesésénél, a Sipot-vízesésnél sétálunk egy jót. Megállunk az áttörhetetlen (csak megkerülni tudták), híres Árpád-vonal emlékútján, ahol sok, különböző típusú és kialakítású bunkert ismerünk meg. A gyönyörű Talabor folyóban és annak partján pedig mindenfelé harckocsiakasztókat láthatunk. Ezután Ukrajna legmagasabban fekvő hegyi tavához, a fenséges Szinevéri-tóhozkirándulunk, ahol kiváló minőségű szárított erdei gombát, és remek áfonyalekvárt is vásárolhatunk a helyiektől. Ezután a hagyományait talán leghívebben őrző ruszin népcsoport, a bojkók által lakott csodálatos fekvésű falucskába, Alsókalocsára látogatunk. A kis faluban 10 múzeum található! A ruszinok nem véletlenül voltak „Rákóczi leghűségesebb népe”: ma is nosztalgiával gondolnak a „magyar időkre”. A rendkívül érdekes és gazdag skanzenban sok magyar emlékkel, felirattal, zászlóval, címerrel fogunk találkozni, amit büszkén mutogatnak a helyiek. Még magyar csendőrnek is beöltözhetünk, ha van kedvünk, de megismerkedünk a ruszinok jótevőjével, Egán Edével is, akire az 1940-44 közötti magyar világ idejéből mint a ruszinok jótevőjére emlékeznek a helyiek. A zsidó kocsmában is különleges élmények várnak ránk! Továbbutazunk, majd elfoglaljuk szálláshelyeinket a hucul (az itteni ruszin népcsoport) többségű, de jelentős magyar lakossággal rendelkező Körösmezőn, magyar családi szálláshelyeken (2 éjszakát töltünk itt).

4.nap Ki a Tisza vizét issza… A Tisza-forrástól a Tatár-hágóig

             A Fekete-Tisza forrásához kirándulunk, 1265 m tengerszint feletti magasságba. Terepjáró teherautókkal kanyargunk egy erdei úton az itt még kis patakként csörgedező folyó mentén, néhol a mederben haladva. Másfél km-es gyaloglással érjük el a magyar időkből származó kiépített forrásfoglalatot, ahol akár inni is lehet a Tisza vizéből! Visszatérve Körösmezőre, megtekintjük a népi ruszin faépítészet legszebb példáját, a Sztrukivszka fatemplomot. (Ide éjjel ajánlatos lesz ruhátlanul visszatérni… A hucul néphit szerint ugyanis, ha egy balszerencse sújtotta család nőtagja éjfélkor meztelenül imádkozik a templomban, akkor a balsors jó szerencsévé változik.) Ezután a Tatár-hágóralátogatunk, ahonnan szédületes a kilátás a Kárpátok-bérceire és a Máramarosi-havasok csúcsaira. Megkeressük az egykori osztrák-magyar határőrházat is, s a népi kirakodó árusoknál vásárlási lehetőségünk is adódik. Este bemutatkoznak a bojkók: élőzenés ruszin táncestet rendezünk.

5.nap Husztnak romvára… / a rahói brinzafesztivál

             Először is megállunk Kárpátalja legnagyobb vízesésénél, a Trufanec-vízesésnél, majd Rahónnézelődünk a hídon, mert onnan jól láthatjuk a Fekete és a Fehér-Tisza látványos összefolyását. Terebesfehérpatakon Európa állítólagos földrajzi középpontjára érünk (Monarchia-korabeli emlékmű, vendéglátóhelyek). Továbbutazva Aknaszlatinán a hét magyar vezér milleniumi kopjafáit nézzük meg.Técsőn a főtéren sok érdekességet találunk, és megnézzük a 13. században épült, ragyogóan ékes fakazettás mennyezetű református templomot is. Vásárlás céljából útba ejtünk egy remek termékekkel büszkélkedő csokoládégyárat. A ruszin lakosságú Iza a kosárfonás fővárosa – bemutatót tekintünk meg, majd vásárlási lehetőségünk is adódik itt. A látvány, a megszólaló kövek, a vár történelmi levegője: Husztnak bús düledékeihez, a Vörös-hegyre felsétálni kihagyhatatlan élményt jelent (és kb. 800 m kaptatást). Nagyszőlősön a Kárpátalján meghatározó Perényi család kastélyát tekintjük meg. Tiszaújlakon megállunk az első kuruc győzelemnek emléket állító, hatalmas Turul-emlékműnél, és az Esze Tamás emléktáblánál az egykori sóház előtt, ahol a tiszaháti felkelés első fegyveres összetűzése zajlott. Szállásunk, mintegy keretbe foglalva túránkat, ismét Nagymuzsalybanlesz. Búcsúesténken nagyon színvonalas néptáncprodukciót láthatunk és irodalmi műsor is lesz. A talpalávalót helyi zenészek húzzák.

6.napA hazautazás napja

             Nagyberegen a beregi szőttes-múzeumot nézzük meg a helyi középiskola épületében. Rövid bemutatót tart Prófusz Marianna, az iskola tanára, az ukrajnai „Népművészet Mestere”: lentől a vászonig. Nem mindennapi élményt jelent majd az iskola világhírű művészkerékpár-csapatának előadása is. Megállunk még a határ után Tákoson, a „mezítlábas Notre Dame”-ként ismert patics farú református templomnál, melynek kivételes értékei a gyönyörű festett padok, a sziklatömbbe faragott szószék, és az 58 kazettából álló, virágmotívumokkal díszített mennyezete. No meg Erzsike néni páratlan, szeretetteljes bemutatója. Este 9 óra körül érkezünk vissza Budapestre.

Egyágyas felár: 12.500 Ft

Gyermek kedvezmény (12 év alatt): 10.000 Ft

Családi kedvezmény (min. 3 családtag): -5 %

Figyelem! Az utazáshoz érvényes útlevél szükséges, vízum nélkül.