A MÁRAMAROSI HAVASOKBAN

Időpont: tetszőleges időpontban megrendelhető.

Részvételi díj: kérje árajánlatunkat

A részvételi díj tartalmazza:

    utazás, szállás panziókban és magas színvonalú családi vendéglátás keretében, honismereti- és túravezetést, terepjáró teherautós túrát a Tisza-forráshoz, reggelit végig, a 3-4-5. napon gasztronómiai élményt nyújtó gazdag vacsorát, ruszin kulturális estet Körösmezőn, utolsó napon élőzenés, táncos estet.

Úticél: Kárpátalja

Út jellege: Természet, Gasztronómia, Túrázás, Felfedezés, Hagyományőrzés, Rendezvények, Úttörő

Útvonal: Székesfehérvár-Budapest-Miskolc-Nyíregyháza

Utak indulása: Budapest, Székesfehérvár, Szeged, Szolnok, Miskolc, Győr, Debrecen, Nyíregyháza, Kecskemét, Vác, Zenta, Veszprém

A Kárpátok karéjának legszebb ékszereit találjuk, a ma Ukrajnához tartozó Kárpátalja felett, a Máramarosi-havasokban, ott, ahol Árpád népe a magyar haza területére érkezett. Terepjáró teherautókkal megyünk a Tisza-forráshoz, katonai csapatszállító járművekkel az Árpád-vonal bunkereibe, és meseszép túrákat teszünk a Kárpátok szent bércein. Közben ruszin testvéreinktől (“Rákóczi leghűségesebb népe” a ruszin) és a kárpátaljai magyaroktól szívbéli vendégszeretetre, gasztronómiai élményekre, és kulturális programokra is számíthatunk. Utunk honismereti és túravezetője a Duna TV Hazajáró sorozatát is kalauzoló Bíró András lesz.

1.nap A Báthoryak birodalmán és a Beregvidéken át a hegyvidékre

    Reggel 7 órakor indulunk Budapestről Nyíregyháza irányába. Első megállónk Nyírbátor. Az Erdélynek három fejedelmet is adó Báthory család ősi fészkében teszünk sétát, melynek a középkorból fennmaradt épületei messze földön híresek, például az erdélyi stílusban készült fa harangtorony, és a reneszánsz Báthory Várkastély. A várostörténeti sétányon a Báthory család mondáit megelevenítő különleges szoborcsoportokat találunk. Beregszászi megállót követően a Gorgánok hegyei közé igyekszünk. Gyönyörködünk a Szinevéri-hágó csodálatos panorámájában, majd Alsókalocsára érve elfoglaljuk szálláshelyünket az egykori csendőrlaktanyából átalakított panzióban (2 éjszaka).

2.nap Túra a Fekete-bércre

    Túranap: kb. 19 – 20 km, várható időtartam: 7-8 óra. Kb. 1100 méter szintemelkedés. Kb. 9 km folyamatos, nem túl megerőltető gyaloglás után érünk fel a Pisokonja nevű hegygerincre. Innen csodálatos kilátás nyílik Alsó- és Felsőkalocsára, és az ezeket övező Kalocsa-bércre, a Krasznára, a Sztrimbára. További 5 km-en kisebb emelkedőkön és lejtőkön át jutunk el az 1709 méteres Fekete-bércre. A mai napig jól kivehetők itt is az Árpád-vonal védelmi rendszerének lövészárkai, tüzelőállásai. Pihenőnk után a Barvinok nevezetű hegygerincen ereszkedünk le Alsókalocsa központjába.

3.nap Túra a Gorgánok hegyei között

    Reggeli után a közeli Szinevéri Nemzeti Parkba utazunk. Gyönyörű tájon haladunk, miközben az Árpád-vonal harckocsi akasztóit láthatjuk lépten-nyomon a Talabor folyó mentén, majd meg is állunk az áttörhetetlen magyar védelmi rendszer, az Árpád-vonal erdei bunkermúzeumánál, ahol viszonylag kis helyen, az erdő mélyén sok különböző típusú bunkert láthatunk. Meglátogatjuk a Medve Visszavadító Központot, majd Kárpátalja leglátogatottabb természeti kincséhez érkezünk, a 989 méter magasan, 1500 méter feletti csúcsok ölelésében fekvő Szinevéri-tóhoz. Túrát teszünk 1400 méter fölé, a Tóhegyre, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tóra és a Gorgánok hegyeire is. A ruszinok nem véletlenül voltak „Rákóczi leghűségesebb népe”: ma is nosztalgiával gondolnak a „magyar időkre”. A túra után felkeressük a falu egykori fatemplomát és a „Régi falu” szabadtéri falumúzeumot, ahol egykori alsókalocsai házakat, iskolát, asztalosműhelyt, korabeli szaunát, keskenynyomtávú vasúti mozdonyokat, magyar királyi csendőrlaktanyát, és még zsidó kocsmát is találunk. No, meg sok magyar emléket, feliratot, zászlót, magyar címert – ezeket büszkén mutatják meg a helyiek. Továbbutazunk, és elfoglaljuk szálláshelyeinket a hucul (az itteni ruszin népcsoport) többségű, de jelentős magyar lakossággal rendelkező Körösmezőn, magyar családi szálláshelyeken (2 éjszakát töltünk itt).

4.nap ” Ki a Tisza vizét issza…” A Tisza-forrástól a Tatár-hágóig

    A Fekete-Tisza forrásához kirándulunk, 1265 m tengerszint feletti magasságba. Terepjáró teherautókkal kanyargunk egy erdei úton az itt még kis patakként csörgedező folyó mentén, néhol a mederben haladva. Másfél km-es gyaloglással érjük el a magyar időkből származó forrást, ahol akár inni is lehet a Tisza vizéből! A forrástól kiindulva, a Máramarosi-hegység 1700 méter fölé nyúló gerincvonalán, a volt lengyel-magyar határon haladva a Barátka-csúcsra (1788 m) túrázunk, majd visszatérünk Körösmezőre. Rövid buszozás után érünk a Tatár-hágóra, ahonnan szédületes a kilátás a Kárpátok-bérceire (Hó-vár, Iker-havas) és a Máramarosi-havasok csúcsaira. Megkeressük az egykori magyar-lengyel határőrházat is. A népi kirakodó árusoknál vásárlási lehetőségünk adódik. Este bemutatkoznak a bojkók: az élőzenés ruszin táncest emlékezetes élmény lesz!

5.nap Husztnak romvára… / a rahói brinzafesztivál /

    A Beregvidékre térünk vissza, sok rövid megállóval színesítve utunkat. Először is megállunk Kárpátalja legnagyobb vízesésénél, a Trufanec-vízesésnél, majd Rahón, ahol a hídról láthatjuk a Fekete és a Fehér-Tisza látványos összefolyását. Terebesfehérpatakon Európa földrajzi középpontjára érünk (Monarchia-korabeli emlékmű, vendéglátóhelyek). Továbbutazva Aknaszlatinán a hét magyar vezér milleniumi kopjafáit nézzük meg. Técsőn, a főtéren sok érdekességet találunk, és megnézzük a 13. században épült, ragyogóan ékes fakazettás mennyezetű református templomot is. Útba ejtünk egy remek termékekkel büszkélkedő csokoládégyárat is… Pihenőt tartunk a kárpátaljai kosárfonók fővárosában, Izán is, ahol megcsodálhatjuk a kosárfonó mesterek kézügyességét, és vásárolhatunk is termékeikből. Ezután a költőt is megihlető, a kísérteties huszti vár romjaihoz kapaszkodunk fel, a Vörös-hegyről gyönyörű kilátás nyílik a Máramarosi-medencére. Nagyszőlősön, a Kárpátalján meghatározó Perényi család kastélyát tekintjük meg. Tiszaújlakon megállunk az első kuruc győzelemnek emléket állító hatalmas Turul-emlékműnél. Utolsó szállásunk a Beregvidék színmagyar tömbvidékén, Nagymuzsalyon lesz, ahol (táncos-)zenés búcsúbuli és borkóstoló is vár ránk. Figyelem! Szeptemberi túránk során Rahón a legnagyobb ruszin hagyományőrző rendezvény, a jellegzetes ruszin sajtféleségről elnevezett brinza fesztivál zajlik. Vétek lenne e színes, hegyoldalban zajló rendezvényen (ahol egész nap hagyományőrző, népi programok zajlanak, és rendkívüli gasztronómiai élményekben is részünk lesz) nem eltölteni 2-3 órát, de valamit valamiért: szeptemberben az egyéb programok lerövidülnek, de Huszt várába azért lesz idő felmenni.

6.nap A hazautazás napja

    Nagyberegen a beregi szőttes múzeumot nézzük meg a helyi középiskola épületében. Rövid bemutatót tart Prófusz Marianna, az iskola tanára, az ukrajnai „Népművészet Mestere”: lentől a vászonig. Nem mindennapi élményt jelent majd az iskola világhírű művészkerékpár-csapatának előadása is. Megállunk még a határ után Tákoson, a „mezítlábas Notre Dame”-ként ismert patics farú református templomnál, melynek kivételes értékei a gyönyörű festett padok, a szikatömbbe faragott szószék, és az 58 kazettából álló, virágmotívumokkal díszített mennyezet. No, meg Erzsike néni páratlan, szeretetteljes bemutatója. Este 9 óra körül érkezünk vissza Budapestre.

Egyágyas felár: 12.000 Ft

Gyermek kedvezmény (12 év alatt): 9.000 Ft

Családi kedvezmény (min. 3 családtag): -5 %

Szállás:

   Alsókalocsán minőségi panzióban, 2-3 ágyas szobákban. Körösmezőn családi panziókban, kimagasló színvonalú ellátással. Beregszász környékén rendkívül vendégszerető magyar családoknál, szintén gasztronómiai élményt jelentő ellátással.

Figyelem! Az utazáshoz érvényes útlevél szükséges, vízum nélkül.