Kárpátalja kincsei

Kárpátalja kincsei – 2019. május 15-19. és szeptember 25-29.

Honismereti kirándulás 5 nap/4 é j- 52.800 Ft/fő

Indulás Nagykanizsáról Budapest érintésével

Egyesületek, csoportok számára egyéni időpontra is megrendelhető!

Út jellege: történelem, hagyományőrzés, gasztronómia, természet, kultúra

Az ár tartalmazza:      

 – 5 napos honismereti vezetést Kárpátalja területén

 – 4 éj szállást félpanziós ellátással magyar vendéglátó családoknál

– utazást busszal

– bor és sajtkóstolót, zenés-táncos mulatsággal.

Az ár nem tartalmazza:        

– utas- és/vagy csomagbiztosítást

 – belépőket (kb. 4000 Ft/fő)

Az utazáshoz érvényes útlevél szükséges!

1.nap: Indulás Nagykanizsáról – Beregsurány, határátkelés, érkezés Kárpátaljára. Rövid megálló az Okko benzinkúton, mosdó- és kávészünet, pénzváltás. Innen Munkácsra utazunk, ahol Kárpátalja egyik leghíresebb várába, a Zrínyi Ilona által hősiesen védett Munkácsi várba látogatunk. Szálláshelyünkre, Nagymuzsalyra utazunk, szálláshelyek elfoglalása magyar családoknál, vacsora.

2.nap: Reggeli után a Vereckei-szoros irányába indulunk. Először Szolyvára utazunk, itt tiszteletünket tesszük az emlékparkban, ahol megemlékezünk az 1945 málenykij robot áldozatairól, ahol kárpátaljai magyarok tízezrei lelték értelmetlenül halálukat. Ezt követően Európa legerősebb védelmi rendszerével ismerkedünk, az Árpád-vonallal. Az egyik épen maradt parancsnoki bunkerbe mintegy 50 méteres mélységig ereszkedünk le a lépcsőfokokon, valamint 800 métert járunk be. Folytatva utunkat a Vereckei- hágóhoz utazunk. A hágó történelmi levegője mellett a kilátás is gyönyörű. Itt található a millecentenáriumi emlékmű, melyet Árpád seregei bevonulásának emlékére állítottak 1996-ban.

Idő függvényében Beregváron a Shcönnborn kastély parkjában található örök fiatalság és szépség forrását is felkeressük. Visszautazunk szálláshelyünkre, vacsora.

3.nap: Reggeli után első megállónk a beregszentmiklósi várkastélynál lesz. Bartos József várúr mutatja be a vár múltját és jelenét. Számos jelentős esemény mellett megemlítjük azt is, hogy Thököly Imre és Zrínyi Ilona e falak között ismerkedett meg. Innen továbbutazunk a Borzsa-havas lábához. A hegyvidékre jellemző kirakodó vásár mentén érkezünk meg Kárpátalja nem csak legismertebb, de legszebb vízeséséhez, a Sipot-vízeséshez.  A vízesés felkeresése után egy 1650 méter hosszú felvonó segítségével jutunk fel a Gemba nevezetű hegy oldalába több mint 1100 méter magasra, ahonnan elsétálhatunk a közeli gerinchez  és megcsodálhatjuk a festői szépségű Borzsa-havasokat. Itt hippik által üzemeltetett panorámakávézóba is betérhetünk egy áfonyalekváros palacsintára, amit tea- és kávékülönlegességekkel, vagy ágyas pálinkával öblíthetünk le. Visszatérünk szálláshelyünkre, Nagymuzsalyra, vacsora.

4.nap: Reggeli után a Tisza folyását követve Nagyszőlősön keresztülhaladva láthatjuk az egykori Ugocsa vármegyeházat, a Ferences kolostort, a Perényi kúriát és a Fekete-hegyen található, egykor a Só-út védelmét szolgáló, Kankó vár romjait. Rövid gyalogos sétával felmegyünk a romokhoz és beszívjuk a hely történelmi levegőjét. Innen továbbutazunk Husztara, ahol a Kölcsey által megénekelt huszti romvár “bús düledékei”-hez teszünk egy kisebb gyalogtúrát (kb.800m).  A látvány, a megszólaló kövek, a vár történelmi levegője kihagyhatatlan élményt jelentenek. Aki nem bírja a kapaszkodós várhegy-túrát, az választhatja  a huszti református templomot is, ahol XV. sz-i feltárt freskókat is láthatunk a templom falain. Innen Izára utazunk, ahol vesszőből font sokféle használati tárgyat láthatunk és vásárolhatunk is.

Májusban: Hazafelé megállunk a Nárciszok völgyénél, mely egy egyedi botanikai objektum, amelyen Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű keskenylevelű nárcisz (Narcissus angustifolius) ültetvénye található.

Szeptemberben: Hazafelé megállunk Tiszaújlakon a  Rákóczi szabadságharc első, győzelemmel végződő csata helyszínén állított Turulos emlékoszlopnál. Innen Csetfalvára utazunk ahol a fakazettás mennyezetű református templomot tekintjük meg.

Visszatérünk Nagymuzsalyra, vacsora a vendégházaknál, majd kézműves sajtok és borok kóstolásával egybekötött zenés táncmulatsággal zárjuk a napot.

5.nap: Reggeli után felsétálunk a XIV. században épült nagymuzsalyi református templomba, majd a kárpátaljai magyarság fővárosába, Beregszászra utazunk, ahol belvárosi sétánk alkalmával láthatjuk az egykori Bereg vármegyeházat, a felújított Magyar Királyi Törvényszék épületét, a volt Úri kaszinót és a Hősök terét. Ezt követően szabadprogram keretében vásárlási lehetőséggel (piacon vagy helyi szupermarketben) zárjuk kárpátaljai programunkat.  Határátkelés Beregsuránynál, hazautazás.

Jelentkezés: Kiss Tímea
Telefon: +3630/277 53 20
Email: info@lovaszbusz.hu
Web: www.lovaszbusz.hu