Szerelmünk Kárpátalja – 2019. július 17-21.

Honismereti kirándulás 5 nap/4 éj- 52.800 Ft/fő

Egyesületek, csoportok számára egyéni időpontra is megrendelhető! Kérje ajánlatunkat a karpataljautazas@gmail.com címen.

Indulás Nagykanizsáról Budapest érintésével

Út jellege: történelem, hagyományőrzés, gasztronómia, természet, kultúra

Az ár tartalmazza:      

 – 5 napos honismereti vezetést Kárpátalja területén

 – 4 éj szállást félpanziós ellátással magyar vendéglátó családoknál

– utazást busszal

– bor és sajtkóstolót, zenés-táncos mulatsággal.

Az ár nem tartalmazza:        

– utas- és/vagy csomagbiztosítást

– belépőket (kb. 4000 Ft/fő)

Az utazáshoz érvényes útlevél szükséges!

Egy rendkívül összetett kárpátaljai utazásra invitálom Önöket. Egy olyan utazásra, melyben bőségesen megtalálható a történelem, az irodalom és a földrajz, az aktív és a passzív pihenés. Túrázás nélkül magashegyi kilátásban lesz részünk. Végigjárjuk Kárpátalját Beregvidéktől a Keleti-Beszkidekig, Tiszaháttól Máramarosig.

Végül megkóstolhatjuk egy magyar borász termékeit, melyeket kézműves sajtokkal együtt kínálnak.

1. nap: Határátkelés után pénzváltási lehetőségünk lesz, majd elindulunk a Keleti-Beszkidek hegyei közé. Út közben mindössze két megállót tartunk. Mindjárt az első magyar történelmünk jeles helyszíne, a beregszentmiklósi várkastély. Bartos József várúr mutatja be a vár múltját és jelenét. Számos jelentős esemény mellett emlegetjük, hogy Thököly Imre és Zrínyi Ilona e falak között ismerkedett meg, sőt itt töltötték nászéjszakájukat is. Alig 50 kilométer utazással, de nagy ugrással az időben már a II. világháború idevágó részeit fedezzük fel Felsőgereben nevezetű településen. Európa legerősebb védelmi rendeszével ismerkedünk, az Árpád-vonallal. A bunkerbe mintegy 50 méteres mélységig ereszkedünk a lépcsőfokokon, valamint 800 métert járunk be a bunkerben. Maximálisan biztonságos és garantáltan felejthetetlen élményt nyújt.  Ezt követően szállás elfoglalása, vacsora .

2. nap: Néhány kilométer buszozás után megérkezünk a Borzsa-havas lábához. A hegyvidékre jellemző kirakodó vásár mentén érünk Kárpátalja nemcsak legismertebb, de legszebb vízeséséhez, a Sipot-vízeséshez. 
A vízesés felkeresése után egy 1650 méter hosszú felvonó segítségével jutunk fel a Gemba nevezetű hegy oldalába. Hippik által üzemeltetett panorámakávézóba is betérhetünk egy áfonyalekváros palacsintára, amit  teakülönlegességekkel, vagy ágyas pálinkával öblíthetünk le. Folytatva utazásunkat a Szinevéri Nemzeti Park leglátogatottabb természeti kincséhez érkezünk, a Szinevéri-tóhoz. A tó 989 méterrel a tenger szintje fölött található a Gorgánok vonulatában, 1500-1600 m-es hegyek között. Visszaúton idő függvényében megállót tartunk egy medveparknál. A rezervátum 25 medvéje egy 12 hektáros területen sétálhat. Mindig van néhány medve a kifutón, illetve a kerítések mentén, így garantált, hogy legalább 4-5 macival találkozunk, de akár 10-12 medve is látható. Visszatérés a szállásra.

3. nap: A mai nap elsőként a Vereckei-hágót keressük fel, őseink útja és számos más történelmi esemény helyszínét.  Ez az a vidék, amelyet minden magyar igyekszik legalább egyszer felkeresni. Érdemes! A hágó történelmi levegője mellett gyönyörű a kilátás a tájra. Itt található a millecentenáriumi emlékmű, melyet Árpád seregei bevonulásának emlékére állítottak 1996-ban. Szolyva. 1944 őszén gyűjtő táborként működött, ide kényszerítettek minden 18 és 50 év közötti magyar és német férfit és irányították a szovjetúnió gulág és más lágereibe.  A szomorú esemény helyszínén található emlékparkot keressük fel, hogy fejet hajthassunk az ártatlanul elhurcoltak emléke előtt. Ezt követően meglátogatjuk Kárpátalja legismertebb épített örökségét, a Rákóczi fészeknek is nevezett Munkácsi várat. A vár történetével való ismerkedés közben felkeressük az itt kialakított helytörténeti múzeumokat, képtárakat, felújított kápolnát, szobrokat és emléktáblákat. Szálláshelyünkre, Nagymuzsalyra utazunk. Vacsora.

4.nap:  Reggeli után a Tisza folyását követve Nagyszőlősön keresztülhaladva láthatjuk az egykori Ugocsa vármegyeházat, a Ferences kolostort, a Perényi kúriát és a Fekete-hegyen található, egykor a Só-út védelmét szolgáló, Kankó vár romjait. Rövid gyalogos sétával felmegyünk a romokhoz és beszívjuk a hely történelmi levegőjét. Innen továbbutazunk Husztara, ahol a Kölcsey által megénekelt huszti romvár “bús düledékei”-hez teszünk egy kisebb gyalogtúrát (kb.800m). A látvány, a megszólaló kövek, a vár történelmi levegője kihagyhatatlan élményt jelentenek. Aki nem bírja a kapaszkodós várhegy-túrát, az választhatja  a huszti református templomot is, ahol XV. sz-i feltárt freskókat is láthatunk a templom falain. Innen Izára utazunk, ahol vesszőből font sokféle használati tárgyat láthatunk és vásárolhatunk is. Visszatérünk Nagymuzsalyra, vacsora a vendégházaknál, majd kézműves sajtok és borok kóstolásával egybekötött zenés táncmulatsággal zárjuk a napot.

5. nap: Reggeli után búcsút veszünk szállásadóinktól és felsétálunk a XIV. században épült református templomba. Innen Beregszászra, a kárpátaljai magyarság fővárosába utazunk, ahol rövid városnézést tartunk. Ennek keretén belül megtekintjük a római katolikus templomot, az egykori Kaszinó épületét, a református templomot, valamint az egykori törvényszék épületét, mely ma a II. Rákóczi Ferenc nevét viselő magyar főiskola.  Vásárlási lehetőség  a piacon vagy egy bevásárlóközpontban.Határátkelés, hazautazás.

Jelentkezés: Kiss Tímea
Telefon: +3630/277 53 20
Email: info@lovaszbusz.hu
Web: www.lovaszbusz.hu