Kárpátalja – Keleti Kárpátok Vereckétől a Fekete-Tisza forrásig

Kirándulásunk alkalmával Kárpátaljára utazunk, amely ma Ukrajna területéhez tartozik, azonban korábban a történelmi Magyarország részét képezte egy évezreden keresztül. Utunk során megtekintjük e vidék történelmi emlékhelyeit, nevezetességeit, valamint a Keleti-Kárpátok csodálatos hegyvonulatát és természeti kincseit. Tartson velünk Ön is, ismerje meg e csodás vidéket, az itt élő magyarság életét, mindennapi harcukat magyarságuk megtartásáért.

1.nap

    Indulás reggel 8 órakor Budapestről a Hősök teréről-M3-Beregsurány-határátkelés. Határátlépést követően rövid pihenő és pénzváltási lehetőség, majd Kárpátalja egyik, a magyarság szempontjából legsötétebb történelmi múltú emlékhelyére, a Szolyvai emlékparkba látogatunk el, ahol megemlékezünk az 1944-ben elhurcolt és értelmetlen halált halt kárpátaljai magyarokról. Utunkat a Vereckei-hágó felé folytatjuk, ahol 895-ben a honfoglaló magyarok többsége érkezett az új haza földjére. Itt rövid gyalogos sétát teszünk a Millecentenáriumi emlékműhöz, majd szálláshelyünkre, a Kárpátokban fekvő ***Hotelbe utazunk, ahol szobáink elfoglalása után megvacsorázunk. Itt 2 éjszakát fogunk eltölteni.

2.nap

    Reggeli után Kárpátalja egyik legszebb vízeséséhez, a Fülöpfalva mellett található, Borzsa havasokban eredő, 749m-en fekvő, 14 m magas Sipot-vízeséshez utazunk. Itt egy sétát teszünk gyönyörű természeti környezetben a vízesés lábáig. Ezt követően folytatjuk utunkat a Máramarosi-havasokban, Kárpátalja legmagasabban fekvő tavához, a Szinevéri-tóhoz, melyet Ukrajna 7 csodájának egyikeként emlegetnek. Itt gyönyörű, fenyvesben folyó patak mentén felsétálunk a 989m-en található tengerszemhez, ahol szabadprogram keretén belül lehetőségünk lesz megtekinteni a tavat és környezetét, valamint elfogyasztani egy kávét. Ez után Alsókalocsára utazunk, mely az Árpád-védvonal mentén fekszik. Alsókalocsa környékén ennek a védvonalnak több mint 30 többé-kevésbé épen maradt bunkere található. A település másik nevezetessége a „Régi falu” elnevezésű szabadtéri múzeum, mely többek között az Osztrák-Magyar Monarchia korszakába nyújt betekintési lehetőséget, korabeli öltözeteivel és tárgyaival. A múzeum megtekintése után visszautazunk előző napi szálláshelyünkre, meleg vacsora.

3.nap

    Reggeli, valamint a csomagjaink buszba történő bepakolása után az Árpád-védvonal egyikparancsnoki bunkerét tekintjük meg. Ennek az építménynek a járatai több mint 1,5 km hosszúak, melyből jelenleg 500m látogatható és a föld alatt 55m-rel is járni fogunk. Ezt követően továbbutazunk Beregvárra az asztronómia és a romantika jegyében épített Schönborn kastélyhoz. Itt rövid sétát teszünk a kastélykertben, ahol alkalmunk lesz az „Örök Fiatalság” forrásának vizét megkóstolni. A fiatalodás után Ungvárra a megyeszékhelyre utazunk, ahol a Drugeth-vár melett is elhaladva (ungvári vár) gyalogosan fedezzük fel Ungvár óvárosi részét: egykori zsinagóga, székesegyház, főtér, hársfasor az Ung partján ill. szabadprogram keretében lehetőségünk lesz a méltán híres ukrán édességipar egyik lembergi üzemének mintaboltjában, kézzel készített nagyon sokfajta csokoládé vásárlására, továbbá a váralja kávézó-múzeum megtekintésére. Az ungvári séta után szálláshelyünkre, Nagymuzsalyra utazunk, ahol házipálinkával és tepertős pogácsával várnak minket. Elfoglaljuk szállásainkat a vendégházakban, ismerkedés a házigazdákkal, meleg vacsora.

4.nap

    Reggeli után a Tisza folyását követve Nagyszőlősön keresztülhaladva láthatjuk az egykori Ugocsa vármegyeházat, a Ferences kolostort, a Perényi kúriát és a Fekete-hegyen található, egykor a Só-út védelmét szolgáló, Kankó vár romjait. Szeklencén pihenőt tartva megtekintünk egy jellegzetesruszin fatemplomot, majd folytatjuk utunkat a Tatár-hágó irányába. Útközben megállunk Európa közepénél, ahol kirakodóvásár és frissítő kávézási lehetőség vár minket. Utunkat folytatva Rahónál rövid megállót tartunk a Fekete- és Fehér-Tisza összefolyásánál, majd Kőrösmezőn keresztül felkapaszkodunk a Tatár-hágóra és kis szerencsével megnézzük a naplementét. Ezután visszatérünkKőrösmezőre, elfoglaljuk szálláshelyeinket, ismerkedés a házigazdákkal, meleg vacsora.

5.nap

    Reggeli után GAZ-66-os átalakított katonai terepjárókkal a Fekete-Tisza forrásához indulunk, mely 1265 m-en fekszik. Utunk során festői környezetben, úttalan-utakon, többször a Tisza medrén áthaladva közelítjük meg a forrást, mindaddig, míg a folyót már a lábaink közé vehetjük. Innen gyalogosan folytatjuk utunkat a Tisza forrásáig (kb. 800m séta, 100 m szintkülönbséggel). A forrást elérve a közeli tisztásról a Máramarosi-hegycsúcsok gyönyörű látványa tárul elénk. A forrástól vissztérünk Kőrösmezőre, ahonnan ismét busszal folytatjuk utunkat. Rövid pihenő Európa közepénél, majd Técsőre utazunk, ahol belvárosi sétánk folyamán megtekintjük a fakazettás mennyezetű református templomot, Hollósy Simon festőművész mellszobrát és Kossuth szobrát. Ezt követőenHuszton áthaladva megállunk Tiszaújlakon a Turul-emlékműnél, mely a Rákóczi szabadságharc első győztes csatájának állít emléket. Estére visszetérünk Nagymuzsalyra, meleg vacsora.

6.nap

    Reggeli után búcsút veszünk szállásadóinktól és Nagymuzsalytól, és Munkácsra utazunk, ahol elsőként Kárpátalja egyik leghíresebb várába, a Zrínyi Ilona által hősiesen védett Munkácsi várba látogatunk. Ezt követően Munkács belvárosban teszünk rövid sétát, miközben megtekintjük: a régi és új városházát, Kárpátalja első színházát, Munkácsy Mihály szülőházának helyét és mellszobrát, a Rákóczi-birtok fő udvarházát vagy Fejér-házat és sok mást. Utunk során utolsóként a kárpátaljai magyarság szellemi központját, Beregszászt tekintjük meg. Belvárosi sétánk alkalmával láthatjuk az egykori Bereg vármegyeházat, a felújított M. Kir. Törvényszék épületét, a volt Úri kaszinót és a Hősökterét. Szabadprogram keretében mindenkinek lehetősége lesz egy kis szuvenyirre szert tenni ill. hazautazás előtt egy frissítő kávézásra. Beregszászt elhagyva búcsút veszünk Kárpátaljától és határátkelést követően hazautazunk, érkezés Budapestre az esti órákban.

Elhelyezés:

    2 éj Hotelben (2-3 ágyas szobákban külön fürdőszobával)
    2 éj Nagymuzsalyon falusi turizmusban (2-3 ágyas szobákban, 2 szoba/fürdőszoba)
    1 éj Kőrösmezőn falusi turizmusban (2-3 ágyas szobákban, 2 szoba/fürdőszoba)

Ellátás: félpanzió

Részvételi díj: 37.500 Ft/fő -től, kérje árajánlatunkat

     A feltüntetett ár tartalmazza: a szállást a megadott ellátással, idegenvezetést, kirándulásokat, programszervezést.
     A feltüntetett ár nem tartalmazza: utazást autóbusszal(rendelhető), a baleset- és poggyászbiztosítást, belépőket.

Figyelem! Az utazáshoz érvényes útlevél szükséges, vízum nélkül