Egész napos könnyű túra Kőrösmező fölött Árpád-vonal bunkerek mentén

 

11 km – 310 méteres szintkülönbséggel 630 méterről 940 méterre

Túránkat Kőrösmező központjából indítjuk. Keresztülhaladunk a római katolikus és egyúttal egy I. világháborús magyar katonatemetőn. Innen a Kosztalivka nevű hegygerincre vezet utunk. Ha szerencsénk van, akkor egy régi dízel vonattal is találkozhatunk, aminek már rég történelemnek kéne lennie. Ezen a gerincen több vonalban találhatunk Árpád-vonal bunkereket. Többségük szerkezete még épségben van, de van közöttük olyan, mely elsüllyedt és van olyan is, amelyiket szétrobbantottak.

        Elhagyva a gerincet, szó szerint hegyen-völgyön át, egy olyan pontra érünk, ahol csodálatos körpanoráma fogad. A Hóvár (Hoverla), a Kőhavas (Petrosz), az Iker-havas (Bliznyica) csúcsaiban gyönyörködhetünk, valamint a Gorgánok gerincében és a Zöld völgy csodás látványában. Elhagyva ezt a pontot is Kőrösmezőre tartunk ismét egy másik útvonalon. Itt további három bunkert fedezhetünk fel, melyeken körbe a lövészárkok rendszere is jól látható.
        Kőrösmezőre érve felkeressük a XIX. századi Sztrukivka nevű hucul típusú fatemplomot, mely 2013-tól a világörökség részét képezi. Sajnos a templomból 2008-ban elloptak egy Szent István királyt ábrázoló templomi zászlót, mely vélhetően a XVIII. Század végén készült. Záró programként múzeumlátogatást teszünk egyik helytörténeti múzeumban, ahol .megismerkedhetünk a hucul nép egykori használati tárgyaival, hangszereivel és népviseletével. Néhány fénykép erejéig fel is próbálhatjuk egy-egy darabját.

Szállásfoglalásban és túravezetésben állunk rendelkezésére!