Túra a Fehér-Tisza forrásához

16 km – 1000 méteres szintkülönbséggel

    A Fehér – Tisza forrásának felkereséséhez érdemes rahói, vagy kőrösmezői szállást választani. Akik a hosszabb túrák hívei, azoknak ajánlott saját járművel Láposmezőig utazni. Itt a Hoverla és a Fehér-Tisza összefolyásánál, a központon lehet hagyni a járművet. Aki innen indul útnak az kb. 1000 méteres szintemelkedésre számítson és 15-16 km-es távra egy irányba.
    Másik lehetőségként Rahóról vagy Kőrösmezőről egyaránt bérelhetők UAZ típusú terepjárók, vagy turisták számára átalakított, fedett, nagy ablakos GAZ 66-os teherautók. Ezekkel 2 km-es közelségbe juthatunk a forráshoz. Az út eltűnik, a táj egyre vadregényesebb lesz, innen már csak gyalog folytatható az út. Erre a 2 km-re legalább 1 órát kell számítani. A táv utolsó szakaszán, a forrás közelében, fákon jelöléseket is találhatunk.
    Nem ajánlatos a forrás fölé elkalandozni, mivel pár száz méteres közelségben húzódik a Román határ. Aki nem vigyáz, annak kellemetlenségei lehetnek belőle. Éppen ennek okán érdemes személyi igazolványt, vagy külföldieknek útlevelet vinniük magukkal.

Szállásfoglalásban, autó bérlésben és túravezetésben állunk rendelkezésére!